SPOTREBITEĽSKÁ NÁLADA v USA je na 8 mesačnom minime!

Zdieľaj

V júli 2024 sme svedkami prekvapujúceho poklesu spotrebiteľskej nálady v USA, ktorá dosiahla najnižšiu úroveň za posledných osem mesiacov. Podľa predbežných údajov z Michiganskej univerzity sa index spotrebiteľskej dôvery prepadol na 66 bodov z predchádzajúcich 68,2 bodu v júni. Tento nečakaný pokles presahuje očakávania ekonómov, ktorí predpovedali mierny nárast na úroveň 68,5 bodu.

Podľa riaditeľky spotrebiteľských prieskumov Joanne Hsuovej je spotrebiteľská nálada naďalej v útlme. „Takmer polovica spotrebiteľov stále poukazuje na vysoké ceny napriek tomu, že inflácia pokračuje v spomaľovaní,“ uviedla. Navyše, s blížiacimi prezidentskými voľbami sa medzi spotrebiteľmi zvyšuje neistota. Čiastkové indexy, ktoré ovplyvnili vývoj hlavného indexu spotrebiteľskej nálady, tiež zaznamenali pokles. Podindex spotrebiteľských očakávaní klesol z 69,6 bodu na 67,2 bodu a index súčasných ekonomických podmienok sa znížil z 65,9 bodu na 64,1 bodu.

EURÓPSKA ÚNIA zavádza Vysoké Clá na ELEKTROMOBILY! z Číny

PREČO JE TOMU TAK? 

  • Vysoké ceny a inflácia: Aj keď inflácia spomaľuje, vysoké ceny stále negatívne ovplyvňujú spotrebiteľskú dôveru.
  • Politická neistota: Blížiace sa prezidentské voľby zvyšujú pocit neistoty medzi spotrebiteľmi, čo znižuje ich ekonomickú dôveru.
  • Pokles očakávaní: Nižší podindex spotrebiteľských očakávaní naznačuje, že spotrebitelia sú menej optimistickí ohľadom budúceho vývoja ekonomiky.
  • Zhoršenie aktuálnych podmienok: Index súčasných ekonomických podmienok odráža zhoršujúcu sa percepciu aktuálnej ekonomickej situácie.

Súčasný pokles spotrebiteľskej dôvery v USA je výsledkom kombinácie vysokých cien, politickej neistoty a zníženého optimizmu ohľadom budúceho vývoja ekonomiky. Tento stav môže viesť k spomaleniu ekonomického rastu, čo je kľúčové sledovať v nadchádzajúcich mesiacoch.

.

More From Author

+ There are no comments

Add yours